Genç Hastalarda Ani Ölümlere Neden Olan Akciğer ve Kalp/Damar Hastalıklarında Artış Gözlendi
Kovid-19 salgını sonrasında özellikle acil servislerde görülen genç hastalarda ani ölümle sonuçlanan akciğer ve kalp/damar hastalıklarında ciddi bir artış yaşandığı belirtildi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Özkaya, “Tüm dünyada en çok merak edilen soru, bu artışın sebebini kovid-19 aşıları mı yoksa korona virüsünün etkileri mi oluşturuyor? Bu soruya İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda yanıt bulundu. Araştırmada, kovid-19 aşılarının damar tıkanıklığı sonucu kalp krizi ve inme riskini azalttığı ortaya çıktı. Vücudumuzda oluşan damar tıkanıklıklarına ve akciğer, kalp ve beyin damarlarında ölüme neden olan olaylara 3 temel faktörün etki ettiği belirtildi. Bu faktörler arasında damar iç duvarında (endotel) meydana gelen hasar, ameliyat, hastalık ya da uzun süreli seyahat gibi etkenlerden dolayı vücudun hareketsiz kalması, genetik yatkınlık ve ilaç kullanımı yer alıyor. Özellikle damar iç duvarı (endotel) hasarı, kovid-19 virüsü taşıyan bir kişide sitokin fırtınası gibi etkilerle kan plazmasında toksik ve tahrip edici hasara neden olabiliyor. Bunun sonucunda da pıhtılaşma başlayarak ölümcül sonuçlar doğurabiliyor” dedi.
“VİRÜSÜN DAMAR HASARINA YAPTIĞI HASAR NEDENİYLE OLDUĞU KANITLANDI”
Prof. Dr. Özkaya, şunları dile getirdi:
“Aşılar özellikle salgın döneminde virüs yükünü azaltarak, hastalığın şiddetini ve kan plazmasının damar iç duvarındaki zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Bu durumun sonucunda da damar tıkanıklıklarını ve akciğer, kalp ve beyin damarlarındaki ölümcül tıkanıklıkları azalttığını düşünüyoruz. Genç hastalarda kovid-19 sonrası görülen bozulmuş damar yapılarının, ağır egzersiz ve spor ile ölümcül kalp krizlerine yol açabileceğini belirtmek gerekir” şeklinde konuştu.