Cevdet Yılmaz: Akıllı Şehirler Stratejisiyle İleri Teknolojiler Şehir Altyapılarına Entegre Edilecek
CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, interaktif dijital ikizlerin oluşturulacağını ve akıllı şehir birimlerinin kurulacağını açıkladı. Yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi ileri teknolojiler, şehir altyapılarına entegre edilecek.
Coğrafi Bilgi Sistemi Projeleri Hakkında Bilgilendirme
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu’nun 6’ncı Olağan Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantıda, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’ndaki ilerlemeler, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) projeleri ve 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ele alındı.
Yılmaz, teknik ve teknolojik dönüşüm süreciyle birlikte kamu yönetiminde şeffaflık, verimlilik ve vatandaş memnuniyetini artırmanın hedeflendiğini vurgulayarak, coğrafi bilgi sistemlerinin önemine değindi. Doğru veriyle alınan kararların kamu kaynaklarının etkin kullanımına ve vatandaşların hayatını kolaylaştıran hizmetlere dönüştüğünü belirtti.
Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’nin e-Devlet Kapısı ile tam entegre hale getirildiğini ve 630 coğrafi veri katmanını güncellenmiş veri sözlüğüyle birleştiren bir sistem olduğunu ifade eden Yılmaz, veri temelli kamu yönetimini güçlendirdiğini belirtti.
Akıllı Şehirler ve Teknolojik Bağımsızlık
Cevdet Yılmaz, dijitalleşmenin şehirlerdeki etkisinin en güçlü biçimde akıllı şehirlerde görüldüğünü söyledi. 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, 81 ilin interaktif dijital ikizlerinin oluşturulacağını duyurdu. Ayrıca, yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi ileri teknolojilerin şehir altyapılarına entegre edileceğini belirtti.
Akıllı şehirlerde teknolojik bağımsızlığın güçlendirileceğini ifade eden Yılmaz, ulusal rekabet gücünü artırmak amacıyla girişimcilere destek verileceğini dile getirdi. 500 girişimci şirkete ve start-up’a destek verilmesinin hedeflendiğini söyledi.
İnsana Odaklı Erişilebilir Kentler İnşa Etmek
Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin dijital vizyonu doğrultusunda, vatandaş odaklı, teknoloji destekli, güvenli ve erişilebilir kentler inşa etmeye odaklandıklarını vurguladı. Akıllı şehirlerin teknoloji radarı adı verilen yaklaşımla sürekli olarak takip edileceğini belirten Yılmaz, ulusal teknolojilerle dünya standartlarındaki teknolojileri ülkemize kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları, Türkiye’nin akıllı şehirler ve dijital dönüşüm konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile ileri teknolojilerin şehirlerimizdeki yaşam kalitesini artıracağına dair umut verici bir adım atılıyor.