Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Baharatlar ve İlaç Etkileşimi: Sağlığınız İçin Dikkat Edin!

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katabilir, aynı zamanda sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak uzmanlara göre, bazı baharatlar bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Baharatların ve ilaçların etkileşimi konusunda bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Tarçın

Tarçın, mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının içerisinde bazı farklı bileşikler bulunduğunu ve bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir.

Mississippi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları, bazı ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan kişilerde bu durum ciddi problemlere yol açabilir.

Tarçının çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, marketlerde sıkça bulunan Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kamdar, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve antibiyotikler üzerinde etkili olabileceğini söylemektedir.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair bulgular ise çelişkilidir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir.

Baharatların yanı sıra bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir. Alkol, antidepresanlar ve ağrı kesicilerle alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Süt ürünleri antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Annesi kanser tedavisi gören Gazeteci Melis Alphan’dan Sağlık Bakanlığı’na: Parayı denkleştiremeyenin ölüme terk edildiği bu sistem kabul edilebilir mi?

Annesi kanser tedavisi gören Gazeteci Melis Alphan’dan Sağlık Bakanlığı’na: Parayı denkleştiremeyenin ölüme terk edildiği bu sistem kabul edilebilir mi?