Mars Görevi: NASA, Mars’ta Yaşam Araştırmasında Ilk Adımı Attı
ABD’nin uzay ajansı NASA, Mars’ta büyük bir ilerleme kaydetti. Mars yüzeyini 4 tekerlekli keşif robotuyla tarayan NASA, uzayda yaşam olup olmadığını kanıtlayacak örnekleri Dünya’ya getirmeye hazırlanıyor.
Ancak bilim insanlarına göre, uzayda bulunan potansiyel yaşam, dünyadaki yaşamı tehdit edebilir. Mars’tan getirilecek örnekler, COVID-19’dan çok daha tehlikeli bir salgına sebep olabilir ve dünyadaki yaşamı sona erdirebilir.
Mars’tan Dünya’ya örnek getirme planlarıyla ilgili uyarılarda bulunan astrobiyolog Barry DiGregorio, bu senaryonun yakın bir gelecekte gerçekleşebileceğini vurguladı.
DiGregorio’ya göre, insanlığın uzay yolculuğu, dünyanın sonunu getirecek potansiyele sahip olabilir.
Mars’taki Yaşam: Gerçeği Örtbas Mı Ediyor?
Uzaydaki biyolojik yaşam konusunda uzman olan DiGregorio, Mars’tan getirilecek örneklerde ölümcül uzaylı patojenlerinin bulunabileceğini belirtti.
Buckingham Astrobiyoloji Merkezi’nden fahri araştırmacı olan DiGregorio, “Mars örnekleri pandemiye yol açabilir çünkü Gilbert Levin, Viking görevlerinde Mars’ta yaşam olduğunu keşfetti. Mars’ın çevresel koşulları Dünya’dan oldukça farklı. Bu koşullara uyum sağlamış yaşam formları, bildiğimiz canlılardan tamamen farklı olabilir” şeklinde konuştu.
Levin’in teorisini hatırlatan DiGregorio, “Levin, Mars’taki yaşamı daha iyi anlamadan örneklerin Dünya’ya getirilmesine karşıydı” dedi ve Mars’taki yaşamın, dünyadaki yaşamı tehdit edebileceğini yineledi.
1976’daki Viking görevlerinde Mars toprağında mikrobiyal yaşam izine rastlandığını söyleyen Levin, teorisini NASA tarafından reddedilmişti.
Levin, yaşamı boyunca bu iddiayı sürdürdü. Eski NASA Gezegen Koruma Yetkilisi Catharine Conley, Mars’tan örnek getirme planlarının güvenli olmadığını belirttiği için görevinden alındığını açıkladı.
Mikropları Gönderdik, Mars Mikroplarını Alacağız
DiGregorio’ya göre, Dünya’dan Mars’a gönderilen araçlar yeterince steril edilmedi. Bu durum, dayanıklı mikroorganizmaların Mars’a taşınmasına neden oldu.
DiGregorio, “Dünya’nın en dayanıklı mikroplarını Mars’a gönderiyoruz. Şimdi aynı hatayı tersine yapabiliriz. Mars’tan gelen bu mikropları Dünya’ya geri getiriyoruz” şeklinde konuştu.
NASA’nın insanlı görevlerinin televizyon yayınıyla yapılacak olmasını hatırlatan DiGregorio, “Bir astronot bayrağı diktiği gün gece uyurken sabaha bilinmeyen bir hastalıkla uyanırsa ne olacak? Geri dönmek için en az bir yıl bekleyecek. Onları kurtaracak kimse olmayacak” uyarısında bulundu.
“Toplamda 40 örneğin sadece yüzde 0.1’i bile kirli olsa, bu yüzde 4’lük bir kontaminasyon riski anlamına gelir. Bu durumla, Mars’taki yaşamı Dünya’dan ayırmak zorlaşır” dedi.
DiGregorio, “Mars oldukça kuru ve tozlu bir gezegen. Mikroplar bu tozlara yapışabilir. Apollo görevlerinde astronotlar dışarıdayken biriken ay tozunu içeri taşıdılar. O kadar fazlaydı ki, kıyafetlerini çıkarırken her yere yayıldı. Hatta barut kokulu olduğunu söylediler” şeklinde ekledi.
Dünya Çıkmazı: Bütçe Kesintileri Mars Projesini İptal Etti
NASA’nın 2030’lu yıllarda insanlı Mars yolculuğu yapma hedefi olsa da, Donald Trump’ın bütçe kesintileri nedeniyle Mars’tan örnek getirme projesi durduruldu.
Ajans, daha düşük maliyetli yöntemlerle örnek toplamayı planladığını ancak henüz net bir sistem açıklaması yapmadı.
Trump’ın bütçe kısıtlamaları, belki de dünyayı COVID-19’dan çok daha ölümcül bir salgından kurtardı. NASA, Mars’ta yaşam için gerekli şartların mevcut olmadığını tekrar belirtti.