İzmir’deki Bergama Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Geleceğe Miras Projesiyle Devam Ediyor
İzmir’de bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca kesintisiz bir şekilde sürdürülüyor.
Projenin koordinatör kazı başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, geçen eylül ayında başlayan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Geleceğe Miras Projesi ile Türkiye’deki arkeolojik kazılara büyük yatırımlar yapılıp geniş çaplı çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Sezgin, bu durumun Türk arkeolojisi için yeni bir dönemi başlattığını ifade etti.
Prof. Dr. Sezgin, Bergama’daki Pergamon Antik Kenti’nde birkaç noktada çalışma yürüttüklerini ve Kızıl Avlu’nun yakınındaki kazılarda “Mozaikli Ev” olarak bilinen büyük bir yapı kompleksi bulduklarını belirtti.
Antik dönemde “peristilli ev” olarak adlandırılan Mozaikli Ev’in, merkezi taş avlusu ve havuzuyla büyük bir konut kompleksi oluşturduğuna dikkat çeken Sezgin, yapıdaki mozaikli mekanların önemini vurguladı.
Yapıdaki mozaiklerin milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiğini ve Hristiyanlık döneminde de kullanılmaya devam ettiğini belirten Sezgin, yapıdaki dört farklı noktada bulunan mozaiklerin geometrik ve bitkisel motifler içerdiğini sözlerine ekledi.
Antik Döneme Ait Kraliyet Mührü ve Mozaikli Evdeki Keşifler
Bergama’nın Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında kraliyete ait yapıların kullanıldığını gösteren mühürlü bir çatı kiremidi parçası bulduklarını aktardı.
Helenistik döneme ait kiremit parçasının Roma yapılarında da kullanıldığını belirten Sezgin, kiremit üzerindeki “Bazilike” yazısının krala ait olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Mozaikli Ev’in avlusundaki havuzda bulunan mezar taşının hüzünlü bir hikayeyi betimlediğini belirten Sezgin, taşın üzerinde yazan ifadelerin döneme ve sosyal yaşama ışık tuttuğunu dile getirdi.
Araştırmalar sonucunda Bergama’da Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı keşfettiklerini ve bazı mezarların birden fazla gömüye ev sahipliği yaptığını belirten Sezgin, bu durumun o dönemdeki yaşam koşullarını yansıttığını ifade etti.
Dionysos Tapınağı Restorasyonu ve Bergama’da Gece Müzeciliği
Sezgin, projenin kapsamında Dionysos Tapınağı’nda restorasyon çalışmalarının yanı sıra Asklepion ve Akropolis’te gece müzeciliği için aydınlatma projelerinin de yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
More Stories
Annem Ankara’da Sezen Aksu sürprizi: Usta sanatçı Ferdi Tayfur’un ‘Bana Sor’ şarkısı söyledi
Hürriyetçi Eğitim Sen’den öğretmene dayatılan işlere tepki: ‘Bu kadar yüke gerek var mı?’
Ferdi Tayfur memleketinde anıldı