Prof. Dr. Hüseyin Toros: Hava kirliliği gizli katildir

İstanbul’da Artan Hava Kirliliği Uzmanlar Tarafından Değerlendirildi

İstanbul’da son günlerde artan hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin genellikle gözle görülmediğini ve dünyada her yıl hava kirliliğinden 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Toros, hava kirliliğini “gizli katil” olarak tanımlayarak, solunan havadaki kirleticilerin vücut üzerinde zamanla olumsuz etkiler bıraktığını vurguladı.

İstanbul ve çevresinde etkili olan yüksek basınç sistemi nedeniyle hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını söyleyen Toros, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nda zaman zaman kırmızı renkle işaretlenen Sağlıksız Hava uyarılarının yapıldığını ifade etti. Bu durumda, uzmanlar işi olmayanların evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

İstanbul’da Hava Kirliliğini Etkileyen Kaynaklar

Hava kirliliğini etkileyen üç temel kaynağı açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Toros, bunları araçlar, ısınma ve sanayi tesisleri olarak sıraladı. Toros, özellikle araç trafiğinin olduğu bölgelerde kirleticilerin yoğunlaştığını belirterek, İstanbul’daki hava kirliliğinin trafik yoğunluğu, ısınma kaynakları ve sanayi tesislerinin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

En Temiz Hava Sabah Trafiği Başlamadan Önce

Sabah trafiğinin başlamadan önce hava kalitesinin en yüksek olduğunu belirten Toros, bu nedenle spor yapmak isteyenlerin sabah saatlerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Toros, havadaki kirleticilerin vücuttan atılması için yeterli su tüketiminin önemli olduğunu da vurguladı.

Yağışların Ardından Hava Kalitesi

Yağmur ve karın atmosferi temizlediğini belirten Toros, yağış sonrasında havanın daha temiz olduğunu ve genellikle rahatça dışarı çıkılabileceğini açıkladı. Ancak son günlerde yağmur yağmadığı için atmosferdeki toz partiküllerinin havada kalma olasılığının arttığını belirtti.

Related Posts

Son 10 yılın en kötü kazası! Hindistan’da yolcu uçağı düştü, en az 265 ölü var

Hindistan’ın Ahmedabad kentinden Londra’ya gitmek üzere havalanan Air India yolcu uçağı düştü. 244 kişinin bulunduğu uçaktan ilk belirlemelere göre bir yolcu sağ çıktı.

Kemal Kılıçdaroğlu konuştu: 30 Haziran’da ‘Kurultay’ davasında ne yapacak?

38. Olağan Kurultay’a ilişkin açılan iptal davasının ikinci duruşması 30 Haziran’da görülecek. Söz konusu davaya ilişkin eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne yapacağı merak edilirken, Kılıçdaroğlu gazeteci Yılmaz Polat’a konuştu.

İstanbul’da yeni dönem başlıyor! İlk ihale yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Uygulama Bazlı Taksi Taşımacılığı” kapsamında hizmet verecek 2 bin 500 yeni taksinin ilk etabı için başlattığı süreçte, 150 taksi plakası için ihaleye çıktı. Yapılan ihaleye 30 kişi başvurdu; bunlardan 14’ü gerekli şartları sağlayarak katılım hakkı kazandı.

Madleen gemisindeki aktivistler havalimanına götürüldü: 2 Türk de aralarında

İsrail’in Madleen gemisinden alıkoyduğu 6 aktivist sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürüldü. Türk vatandaşı Şuayb Ordu ve Türk asıllı Almanya vatandaşı Yasemin Acar da sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürülen aktivistler arasında yer alıyor.

Rusya ve Ukrayna arasında esir takasının üçüncü turu tamamlandı

Ukrayna ve Rusya arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında üçüncü kez esir takası gerçekleştirildi.

Çalıştığı kebapçıya geldi, annesini öldürdü!

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde çalıştığı kebapçıya gelen oğlu tarafından bıçaklanan kadın yaşamını yitirdi. Annesini vücudunun çeşitli yerlerinden bıçakla yaralayan Ali B, olay yerinden kaçtı.