Rahim ağzı kanserinin HPV aşısıyla 2050’den sonra bitebileceği öngörülüyor

HPV Aşısı ve Erken Teşhisle Rahim Ağzı Kanseri 2050’den Sonra Bitebilir

Dünyada en sık karşılaşılan jinekolojik kanser türlerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanserinin, HPV (İnsan-Human Papilloma Virüsü) aşısı ve erken teşhis ile 2050 yılından sonra sona erebileceği bildirildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Veysel Şal, yaptığı açıklamada dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirtti. Bu vakaların yaklaşık %50’sinin her yıl hayatını kaybettiğini söyleyen Şal, Türkiye’de ise yılda 2 bin ile 2 bin 500 arasında vaka görüldüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserinin erken evrede engellenebilir olduğunu vurgulayarak, bu nedenle belirli yaşlardaki kadınların mutlaka aşılanması gerektiğini ve dünya genelinde bu noktada bir global yaklaşım olduğunu ifade etti. Aşıların yapılması ve HPV DNA testlerinin düzenli olarak yapılmasıyla ileri lezyonların tedavi edilerek kanserin engellenebileceğini söyleyen Şal, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir tür olduğunu belirtti.

Toplam 160 ülkenin aşılamayı gerçekleştirdiğini dile getiren Şal, 50’ye yakın ülkede ise erkeklerin de aşılandığını belirtti. Ayrıca sigaranın rahim ağzı kanserine yakalanma riskinde önemli bir etken olduğunu söyleyen Şal, HPV DNA testinin ücretsiz olarak yapıldığını açıkladı.

“Rahim Ağzı Kanseri Olan Kadınlar Hamile Kalabilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanseri hastalarının genellikle anormal kanama şikayetleriyle başvurduklarını belirtti. Bu hastaların smear testlerinde anormal sonuçlarla teşhis edildiğini söyleyen Takmaz, tedavi sürecinin böyle başladığını ifade etti.

Rahim ağzı kanserinin aniden oluşmadığını vurgulayan Doç. Dr. Takmaz, hastalığın farklı evrelerinin bulunduğunu ve bazı aşamalarda sadece rahim ağzının çıkarılarak hastanın ileride hamile kalabilmesinin sağlandığını belirtti.

Doç. Dr. Takmaz, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla oluştuğunu ve bu virüsün etkili bir şekilde taranıp koruyucu tedbirler alındığında hastalığın bertaraf edilebileceğini belirtti. HPV aşılarının bu konuda önemli olduğunu açıklayan Takmaz, 9’lu alt tipe karşı etkili bir aşının mevcut olduğunu ve 9-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini söyledi.

Gelişmelerden haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.