Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yönetilen Türkiye’nin süper bilgisayarı olan “Türk Ulusal Bilişim e-Altyapısı” (TRUBA), bugüne kadar 7 binden fazla araştırmacıya hizmet vermiştir. Ağustos ayında devreye alınacak olan 3. faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 22 yıldır Türkiye’ye hizmet sunan TRUBA, ülkedeki akademik kurumlar, kamu kuruluşları ve özel sektöre yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama hizmetleri sunarak, bilimsel ve teknolojik gelişimin dijital omurgasını oluşturmaktadır.

Her yıl daha fazla araştırmacıya hizmet veren sistem, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarıyla büyümeye devam etmektedir. Özellikle geçen yıl ARF süper bilgisayarın TRUBA’ya entegre edilmesiyle kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

80 bin işlemci çekirdeği, 312 GPU, 14 petabayt veri depolama alanı ile TRUBA, Türkiye’nin en kapsamlı araştırma altyapılarından biri haline gelmiştir. Yapay zekadan hesaplamalı fiziğe ve iklim modellemesine kadar çeşitli alanlarda kritik çalışmalar yürütülmektedir.

Yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer kapasitesiyle TRUBA, aylar süren hesaplamaları birkaç saat içinde sonuçlandırarak araştırmaların hızını artırmaktadır.

TRUBA, aylık 46 milyon çekirdek saatlik işlem hacmiyle ulusal ve uluslararası projelerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktadır.

TRUBA bünyesindeki ARF-ACC kümesi, Kasım 2024’te 227. sıraya yükselmiştir. Aynı zamanda, Kasım 2024’te yayımlanan Green500 listesinde 26. sıraya yerleşerek, enerji verimliliği konusunda da dünya genelinde önemli bir konuma gelmiştir.

Related Posts

Gündemi sarsan dizi ve oyun gerçek çıktı! Last of Us virüsü kanıtlandı

Ekranlarda izlediğimiz korkutucu senaryolar, sandığımızdan çok daha eski bir gerçeğe dayanıyor olabilir. Bilim insanları, günümüzde popüler kültürde sıkça yer bulan “zombi mantarları”nın, aslında 99 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …

Nintendo Switch 2 dört gün içinde piyasaları altüst etti

Japon teknoloji devi Nintendo, yeni nesil oyun konsolu Switch 2 ile sektöre adeta yeniden yön verdi. Şirket, sadece dört gün içinde 3,5 milyon adet satışla tarihindeki en hızlı çıkışı gerçekleştirdi. Cihazın birim fiyatı 450 dolar olarak …

2025 yılının en yenilikçi şirketi belli oldu

Yenilikçi girişimlerin yer aldığı 13 yıldır CNBC tarafından hazırlanan Disruptor 50 listesi açıklandı.

ILL, sosyal medyayı salladı

PlayStation 5 için geliştirilen vücut korkusu temalı hayatta kalma oyunu ILL, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Summer Game Fest etkinliği kapsamında tanıtılan ancak birçok yapımın gölgesinde kalan oyun, Team Clout tarafından geliştiriliyor ve …